Dlaczego mięso wieprzowe?
Wartości odżywcze wieprzowiny.Nieprzetworzona wieprzowina jest świetnym źródłem ważnych dla naszego organizmu substancji odżywczych. Dostarcza nam przede wszystkim pełnowartościowego białka, bardzo dobrze przyswajalnego i zawierającego pełen zestaw aminokwasów - zarówno tych endogennych, jak i egzogennych. Ponadto jest bogata w żelazo, które jest kluczowym mikroskładnikiem transportującym tlen z płuc do wszystkich tkanek naszego ciała. Żelazo zawarte w produktach odzwierzęcych, czyli żelazo hemowe, jest znacznie lepiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, które znajdziemy w produktach roślinnych. Obecna w mięsie wieprzowym witamina B1 wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego, a witaminy B6 i B12 regulują produkcję czerwonych krwinek. Jak często jeść wieprzowinę?Dobrej jakości nieprzetworzone mięso wieprzowe, pochodzące z hodowli ekologicznych bez obaw może zagościć w naszej diecie 1-2 razy w tygodniu (łączna porcja 350-500 g na tydzień). Jego skład odżywczy jest znacznie korzystniejszy w porównaniu z artykułami przetworzonymi. Dodatkowo warto wybierać chude fragmenty wieprzowe, zawierające zdecydowanie mniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Również przyrządzając mięso wieprzowe w odpowiedni sposób, możemy zmniejszyć ilość tłuszczów w spożywanych posiłkach. Dobrym pomysłem jest pieczenie, gotowanie lub duszenie mięsa z dodatkiem przypraw, ziół i ekologicznych warzyw. Chudą wieprzowinę można alternatywnie zastąpić innymi rodzajami mięsa czerwonego, a także mięsem białym, na przykład drobiowym lub cielęcym. Wybieraj wieprzowinę ekologiczną.Od 2000 roku obserwuje się wzrost zainteresowania wieprzowiną ekologiczną. Cechą charakterystyczną mięsa ekologicznego jest jego wysoka jakość, wynikająca z różnic w hodowli zwierząt - zmienności gatunkowej, zróżnicowania pasz i sposobów prowadzenia uboju. Mięso z chowu ekologicznego ma mniejszą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i większą nienasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu z mięsem z chowu konwencjonalnego. Ekologiczne produkty mięsne wysokiej jakości znajdziemy w dobrych sklepach mięsnych i ze zdrową żywnością, a także zaopatrując się bezpośrednio w gospodarstwach ekologicznych.